Про наміри розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі, на особисте прохання білоруського диктатора Олександра Лукашенка, ще в кінці березня 2023 року заявляв Путін. Влітку російський диктатор уточнював, що розміщення ядерної зброї в Білорусі “йде за планом”. Рух хмар, з яких радіонукліди у складі опадів потрапляли на земну поверхню, спричинив формування радіоактивних Где в Киеве посетить новые заведения, открывшиеся весной слідів. Нову книгу видатного поета, лауреата багатьох Всеукраїнських та міжнародних премій складають твори соціально-філософської, пейзажно-настроєвої лірики. По особливому з болем в душі представлені вірші про наслідки Чорнобильської АЄС. Діапазон пристрасного поетичного слова Івана Драча надзвичайно широкий. Його творчість завжди приваблювала й полонила читачів.

чорнобильська катастрофа та її вплив на здоровʼя людини

Споруд, приблизно 800 установ соціальної та культурної сфери. Замість відселеного міста Прип’ять для персоналу Чорнобильської АЕС побудовано нове місто Славутич. Проєктний термін експлуатації НБК – 100 років. Його будівництво обійшлося в 1,5 млрд євро, які зібрала міжнародна спільнота.

Біота найбільш забруднених водоймищ характеризується високим рівнем радіоактивного забруднення. У тканинах риб нагромаджується не тільки цезій-137, але й стронцій-90 й ізотопи плутонію і америцій, що спричиняє пошкодження репродуктивних тканин. У клітинах безхребетних тварин уражених водойм спостерігається підвищення рівню клітин з абераціями хромосом приблизно в 10 разів у порівнянні з «чистими» водоймами. Своїм відлунням Чорнобильська катастрофа спонукає до пильності. Велике значення має створення дозиметричної, радіометричної та спеціальної апаратури для забезпечення чутливою вимірювальною апаратурою контрольних, наглядових та дослідницьких робіт.

Було зареєстровано 134 випадки гострої променевої хвороби серед людей, що виконували аварійні роботи на четвертому енергоблоці. У багатьох випадках променева хвороба ускладнювалася променевими опіками шкіри, викликаними β-випромінюванням. Протягом 1986 року від променевої хвороби померло 28 чоловік. Ще дві людини загинули під час аварії з причин, не пов’язаних з радіацією, і один помер, ймовірно, від коронарного тромбозу. Протягом 1987–2004 року померло ще 19 чоловік, проте їх смерть не обов’язково була викликана перенесеною променевою хворобою. Найсильніше постраждали області, в яких в цей час пройшов дощ. Велика частина стронцію і плутонію випала в межах 100 кілометрів від станції, оскільки вони містилися в основному в більших частках.

Побудований до листопада 1986 року саркофаг (об’єкт “Укриття”) над четвертим енергоблоком, що вибухнув, поступово руйнувався. Небезпека, в разі його обвалення, передусім визначалася тим, як багато радіоактивних речовин знаходиться всередині. Ця цифра сягала 95 % від тієї кількості, яка була на момент аварії.

В цей час для підтримки потужності операторам довелося ще більше підняти стрижні. При цьому оперативний запас реактивності виявився нижчим за допустимий, але персонал реактора про це не знав. Найчіткіше виявився західний слід, який являє собою досить вузьку смугу, що тягнеться через Польщу аж до Німеччини і Франції. Набагато ширшим і найінтенсивнішим є північний слід – це забруднення радіонуклідами Білорусі і країн Скандинавії (особливо Швеції і Фінляндії). Широким, віялоподібним є південний слід, який досягає Австрії і Швейцарії, а також Румунії, Болгарії і Греції.

У Києві, наприклад, 30 квітня -2 травня 1986 року зареєстровані середні рівні радіації становили 1,4 мР/год. Ці рівні радіоактивного забруднення були приблизно в 100 разів вище фонових, тобто природних. Найбільший страх, пов’язаний з наслідками аварії на ЧАЕС — ризик раку щитовидної залози. Він дійсно є — для людей, народжених до травня-червня 1986 року, що зіткнулися з радіоактивним йодом в повітрі і продуктах відразу після катастрофи. Йод повністю розпадається за два місяці, тому сьогодні такої небезпеки немає.

Коли стрижень виведений з активної зони, в каналі залишається вода, яка теж поглинає нейтрони. Для того, щоб усунути негативний вплив цієї води, в РБМК під стрижнями були розташовані витискувачі з графіту. Але при повністю піднятому стрижні, під витискувачем залишався стовп води заввишки 1,5 метра. (Скорочений на 1,5 метра витискувач, використовувався з економічних причин — він робив можливим зменшити висоту підреакторного приміщення). Під час роботи реактора крізь активну зону прокачується вода, яка використовується як теплоносій. Усередині реактора вона кипить, частково перетворюючись на пару.

“Насильно вимагати у мене бажання немає”: Шаманська зізналася, чи платить колишній аліменти

Популяції багатьох видів тварин у зоні є найбільшими в Україні. На жаль, всі тварини, як і рослини, заражені радіоактивними речовинами. Було виявлено збільшення числа вроджених патологій в різних районах Білорусі між 1986 і 1994 роками, проте воно було приблизно однаковим як в забруднених, так і в чистих районах. У січні 1987 року було зареєстровано незвично велике число випадків синдрому Дауна, проте подальшої тенденції до збільшення захворюваності не спостерігалося. Різні громадські організації повідомляють про дуже високий рівень вроджених патологій і високої дитячої смертності в забруднених районах. Згідно з доповіддю Чорнобильського форуму, опубліковані статистичні дослідження не містять переконливих доказів цього. Насамперед, хочу сказати, що Чорнобильська АЕС розташована в Україні поблизу міста Прип’ять, за 18 кілометрів від міста Чорнобиль, за 16 кілометрів від білоруського кордону і за 110 кілометрів від Києва.

Що відомо про удар по ринку в Донецьку, який забрав життя десятків людей

У такої секретності виявилося багато негативних наслідків — від упущеного часу на евакуацію до безлічі міфів, що утворилися навколо трагедії і гуляють по сей день. Сьогодні правда поступово спливає назовні, пишуться книги, знімається документальне кіно і навіть гучний серіал від HBO. Видова насиченість рослинного покриву Зони відчуження після Чорнобильської катастрофи є досить високою. Холодного НАН України зафіксовано більше 40 видів, у більшості адвентивних і рудеральних, нових для цієї території . Виник своєрідний осередок природи в умовах антропогенної радіонуклідної аномалії, який необхідно зберегти як величезну територію, що разом з білоруським Поліським радіоекологічним заповідником набула значного потенціалу щодо відновлення. Необхідність збереження цієї унікальної території визнають усі зацікавлені сторони. Вчені відділу епідеміології та генетики раку Національний інститут раку США проаналізували повні геноми 130 людей, що народилися між 1987 і 2002 роками, і їх 105 пар мати-батько.

Для управління та контролю за радіаційним станом виконання робіт по ліквідації аварії необхідно розробити й втілити автоматичну систему інформування та управління, розраховану на всі області України. Виконання програми потребує відповідно підготовки фахівців, для чого необхідно посилити підготовку кадрів усіх рівнів. У населених пунктах, де зовнішнє опромінення помітно впливає на сумарну дозу, необхідно провести дезактиваційні роботи, які мають не лише зменшити дози опромінення від зовнішніх джерел, але й сприяти поліпшенню соціально-психологічного стану населення. Тому ці роботи плануються в комплексі з будівництвом об’єктів соцкультпобуту, газифікацією, створенням системи центрального водопостачання. Разом з тим, вивчення медичних наслідків аварії на ЧАЕС показало, що виявлено ряд негативних змін в стані здоров’я різних груп опромінених людей, які не були передбачені.

Ухваливши рішення про проведення випробувань на четвертому енергоблоці перед його виведенням у плановий ремонт, В. Дятлов, а також колишній начальник реакторного цеху О. Коваленко не погодили його у встановленому порядку, не проаналізували всіх особливостей наступного експерименту, не вжили необхідних додаткових заходів щодо гарантування безпеки. Непідготовленим до дій в аварійній ситуації виявився черговий персонал зміни блоку.

Дітей у віці до 15 років, евакуйованих із забруднених радіонуклідами територій (ЗРТ), в 1999 році здоровими визнано 23,7%; тих, хто проживає на забруднених територіях – 24,64%. Характеризуючи загальний стан здоров’я всієї постраждалої частини дітей, слід відмітити, що внаслідок Чорнобильської катастрофи їх захворюваність в післяаварійний період зросла і продовжує зростати порівняно із захворюваністю решти дітей України. 27 квітня до робіт по локалізації аварії було залучено військові частини, зокрема, армійську авіацію. Для виконання робіт знадобилося понад 1800 вертольото-вильотів. В результаті до 6 травня 1986 року потужність радіоактивного викиду з аварійного реактора зменшилася в декілька тисяч разів.

Дослідники також вивчили геноми дорослих дітей, щодо того, чи відбулись спадкові генетичні зміни у їх ДНК, відомих як мутації de novo. Друге дослідження свідчить про генетичні зміни в пухлинах людей, у яких розвинувся рак щитоподібної залози після впливу радіації в дитинстві чи ембріоні. Головні завдання програми підпорядковані обмеженню дози опромінення до встановлених нормативів та можливому їх зменшенню, щоб попередити захворювання. Середня ефективна доза населення міста Прип’ять до евакуації становить 10.1 мЗв, Дози 4 % серед обстежених дані яких використовувалися в моделюванні перевищили рівень у 25 мЗв і лише 18 осіб отримали дози більше 50 мЗв.